“Kemény” és “lágy” tudományok
Absztrakt
N. W. STORER szerint általában annál keményebb egy tudomány, minél rendezettebb az ismeretkészlete, logikailag minél kevésbé ellentmondásos a fogalomrendszere. Minél nagyobb mértékben alkalmazza egy tudomány a matematikát, annál nagyobb fokú szabatossággal tudja rendezni a körébe tartózd ismereteket, s annál megbízhatóbb módon tudja megítélni az új tudományos teljesítményeket. STORER kísérleti módszert dolgozott ki a különféle tudományágak keménységi, illetve lágysági fokának mérésére, melynek eredménye azt jelezte, hogy a vizsgált időszakban (1936-1966 között) a lágyabb tudományok keményebbé igyekeztek válni. PRICE hivatkozás (citation) mérései ie arra mutatnak, hogy eléggé elkülöníthető a kemény és lágy tudományok tartománya.
##submission.downloads##
Megjelent
2019-01-03
Hogyan kell idézni
Györe, P. Kemény és lágy tudományok, Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 21(6), p. 407–412, 2019.
Folyóirat szám
Rovat
Cikkek